ESİDER'İN "UMEM" PROJESİ

Esider'in "Umem" Projesi Esenyurt'ta Sanayici, Belediye Ve Kaymakamlığı Bir Araya Getirdi
Ömeroğlu projeyle nitelikli iş gücü yaratılarak istihdama katkı sağlanacağını da belirtti. "Sanayileşen Esenyurt Üretim ve İstihdam" konulu toplantı Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun ev sahipliğinde Esenyurt Belediyesi'nin nikah salonunda gerçekleştirildi. İSİFED Başkanı Mehmet Sandal, ESİDER Başkanı Muammer Ömeroğlu, ESİDER Başkan Yardımcısı Fevzi Torolsan, Esenyurt Kaymakamı Halil Uyumaz, AKP, CHP ve MHP'nin ilçe başkanları ile MEB, İŞKUR, İSO'dan üst düzey yöneticileri de toplantıya katıldılar. Muammer Ömeroğlu: Projeyle hem vasıflı iş gücü yetişecek hem de istihdama katkı sağlanacak Toplantıda konuşan ESİDER Başkanı Muammer Ömeroğlu; toplantının amacı olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesiyle sanayicilere ihtiyaçları doğrultusunda vasıflı ve nitelikli eleman bulmaları konusunda yardımcı olunacağını ve aynı zamanda işsiz gençlerin meslek sahibi yapılarak istihdam edileceğini belirtti. Temelleri aylar önce atılmış bu projenin tanıtımını uzun süredir yaptıklarını belirten Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce Birinci Evren Sanayi Sitesinde varolan ve geçmişte kapatılan Çıraklık Eğitim Merkezi, Belediye Başkanı'mızın yeni bir okul tahsis etmesi ile tekrar eğitime başlayacaktır. İkinci bir konu ise bazı meslek kollarında çalışan personelin ağır iş eğitimi almaları gerekliliğidir. Çıraklık eğitim merkezi ve ağır iş eğitimi ile ilgili her türlü detayı gerek derneğimizden gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alabilirsiniz. Umut ediyoruz ki, bu çalışmalarımız ışığında gerek sanayicilerimizin nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılarına destek olabilmek, gerekse işsiz gençlerimizin iş sahibi olmaları için bundan sonraki birlik ve beraberliğimizin samimiyetle sürecektir." ESİDER Başkanı, konuşmasının sonunda
Esenyurt Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu'na sanayi bölgelerindeki elektrik, altyapı ve asfaltlama çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve sözü ESİDER Başkan Yardımcısı Fevzi Torolsan'a bıraktı. Fevzi Torolsan: Esenyurt bugün bir ilçe değil, başlı başına bir kenttir. ESİDER Başkan Yardımcısı Fevzi Torolsan, 85'li yıllarda Esenyurt ile tanışmış bir insan olarak bugünkü Esenyurt'a baktığında "gelişme"nin ne boyutta olduğunu tam anlamıyla görebildiğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Esenyurt 500 bine yaklaşan nüfusu ile sanayileşmiş orta Avrupa ülkelerinin önemli kentleri düzeyine gelmiştir. Almanya'da Stuttgat, Hannover, Nürnberg, Fransa'da Lyonn (472), Lille (226), Oslo (592) gibi şehirler boyutundadır. Esenyurt artık bir tatil beldesi, bir yerleşim bölgesi gibi kolay yönetilir bir birim olmaktan çıkmış; barınma, ulaşım, iletişim, sağlık, eğitim, alışveriş, dinlenme, çalışma gereksinimleri ile kendi içinde yeterli kompleks bir bütünlük, bir yaşam ortamı haline gelmiştir. Her ne kadar hukuksal tanım olarak ilçe de olsa fiilen bir kenttir. Burada yaşayan insanların barınma ihtiyaçları kadar çalışma gereksinimleri de mevcuttur. Onların üretken hale gelip çalışması, refahın artması ve bölgenin tümüyle kalkınması, ülkemiz adına da önemlidir." İstanbul'un yeni imar planıyla ilgili görüşlerini de aktaran Fevzi Torolsan; "Sanayinin İstanbul'da yıllardır hep şehrin dışına ötelendiğini gördük ve yaşadık. Bu nedenle çeşitli dönemlerde bu ülkede yerleşik, bu ülkenin malı olan kuruluşlar Mısır, Pakistan, Özbekistan, Romanya gibi ülkelere taşınmak durumunda kaldılar. Hatta bölgemize pek de uzak olmayan, şimdi adını vermek istemediğim bir kuruluş Bulgaristan'a taşınarak, orada faaliyet göstermeye başladı. Şimdi Bulgaristan'da yüzlerce insanı istihdam etmekte, oraya katma değer sağlayıp, orada yaşayan insanlara kazanç ve refah imkanı sunmaktadır. Bunun tek nedeni ise o ülkeye katma değer sağlayacakları için Bulgaristan devletinden destek ve davet görmeleri idi." diye konuştu. Esenyut'u UMEM Başarı 10 Projesi için pilot bölge olarak önerdiklerini belirten Torolsan; "UMEM'in alışa geldiğimiz zorlayıcı ve cezai uygulamalardan uzak, uygulama kolaylıkları sağlayan, üretimi ve insan gücünü üretken hale getirmeyi amaçlayan bir teşvik programı olduğunu söylemek isterim. Amacımız konunun etkin tanıtımını sağlayarak bir yandan sanayimizin gelişimine hizmet etmek, diğer yandan yaygın bilgilendirme ile kuruluşlar arasında bu destek için fırsat eşitliği sağlamaktır." dedi. Çalışma Bakanlığı, MEB, TOBB, TOBB Üniversitesi, İŞKUR, İSO, Esenyurt Kaymakamlığı, Esenyurt Belediyesi ve ESİDER'in ortak çalışmalarının eseri olarak ortaya çıkan bu projenin bir ilk olduğunu da belirten Torolsan; emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Muammer Coşkun: Sanayicilerin sıkıntı çekmesinin ana nedeni eğitimsizlik ve mesleksizliktir İşkur İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun ise istatistiki verilere dayandırdığı konuşmasında iş gücümüzün %58'inin ilköğretim mezunu olduğunu belirtti. Sanayicilerin sıkıntı çekmesindeki ana nedeninin eğitimsizlik ve mesleksizlik olduğu tespitinde bulunan Coşkun; "Meslek lisesini bitirmiş olanları yalnızca %13'ü kendi alanlarında çalışıyor." dedi. Bunun nedeninin okullarda verilen eğitimin sanayicinin beklentilerini karşılamaması olduğu tespitinde bulunan Coşkun, meslek liseleri ile düz liselerin benzeşmemesi gerektiğini de vurguladı. 244 bin kişinin İşkur aracılığıyla şu anda iş aradığını belirten Muammer Coşkun, "2008 yılına gelene kadar İşkur olarak mesleki eğitimler yapıyorduk ama işverenlere 'biz bu eğitimi iyi yapıyoruz' diyebiliyorduk. Bugün durum farklı artık. Vasıflı ve iş gücüne çok daha ciddi katkı sağlayabiliyoruz. Sanayici, üniversite, yerel yönetimler ve devlet kurumlarının bir arada yürüteceği bu gibi projelerin çok olumlu sonuçlar vereceğine inanıyorum." dedi. Necmi Kadıoğlu: Önemli bir gayret var, umarım iyi sonuçlar alınacaktır Esenyurt Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu ise konuşmacıları dikkatle dinlediğini, rakamların açıklayıcı olduğunu ancak tablonun daha basit olarak da anlatılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bizim Belediye olarak istihdam olanaklarımız kısıtlı. Ancak istihdam için yılda 15 binden fazla eleman gönderiyor ve takip ediyoruz. Biraz önce anlatımlarınızda da gördüm ki, mesleki okul mezunlarının işsizlik oranı artmış, lise mezunlarınınki azalmış. Bu da şunu gösteriyor; sanayiciye giden eleman az ama hizmet sektörü özellikle güvenlik gibi sektörler çoğunlukla lise mezunlarının istihdam alanı oluşturmuş. Yani 'ben lise mezunuyum her işi yaparım' diyenler diğer sektörlerde kendilerine istihdam alanı bulabiliyorlar." Halil Uyumaz: Çözüm yolu hepimizin el ele vermesidir Esenyurt Kaymakamı Halil Uyumaz ise sanayiciler, yerel yönetimler ve eğitimcilerin bir araya gelerek istihdam konusunda projelere imza atmasını çok anlamlı bulduğunu ifade etti. Uyumaz, Esenyurt'ta birçok sanayi kuruluşu bulunduğunu ve öncelikle bu kuruluşların çalışmalarına başarılı şekilde devam etmelerinin gerektiğini belirtti. Sanayi kuruluşları için verimliliğin ve nitelikli çalışanın önemli olduğuna değinen Uyumaz; "Esenyurt'ta hangi kurumun ne kadar personele ihtiyacı olduğunu tespit edelim. Çok sayıda yetişmiş eleman var zaten. Seçimi size bırakalım; en iyi elemanları alıp kurumunuzda çalıştırın. Çok sayıda insan iş bulmak için kaymakamlığa da müracaat ediyor." dedi. İşkur'a müracaat eden vatandaşlarla ilgili verileri de paylaşan Uyumaz; 2011 Ocak ayında İşkur'a ilköğretim seviyesinde 53,585 kişi müracaat etmiş ve bunların 9622 tanesi işe yerleşmiş, orta öğretim seviyesinde 38,571 kişi müracaat etmiş 6,230 kişi işe yerleşmiş. Rakamlar eğitimde seviye yükseldikçe işe yerleşen sayısının azaldığını gösteriyor.
Bu tablo çok düşündürücüdür" diye konuştu. Öğrencilerin ilkokuldan üniversiteyi bitirene kadar büyük maliyetlerle okuduklarını ve işsiz kaldıklarını, öte yandan sanayicilerin de yetişmiş eleman bulamamalarını eğitim sistemi açısından felaket bir durum olarak nitelendiren Uyumaz, "Bunu çözmenin de tek yolu hepimizin el ele vermesidir." dedi. Halil Uyumaz, Esenyurt'ta yüksek lisansını tamamlamış 4412 kişinin 2011 yılında İşkur'a müracaat ettiğini ve sadece 15 kişi işe yerleştirildiğini ve durumun oldukça üzücü olduğunu da belirtti. İstihdama katkıda bulunan sanayicileri tek tek tebrik etmek gerektiğini belirten Halil Uyumaz, "Gençlerimizin sorunlarını çözüp, sanayicilerimize nitelikli elemanlar kazandırırsak hem gençlerimiz, hem sanayicimiz yani ülkemiz kazanır" dedi.