ESİDER'DEN SURİYE ÇIKARTMASI

ESİDER çok sayıda sanayici ve iş adamıyla birlikte Suriye'ye gitti. Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah el Dardari tarafından da kabul edilen ESİDER heyeti, Suriye'de kaldığı 3 gün boyunca Şam Ticaret Odası Başkanı, Şam Ticaret Ateşesi ve Yatırım Kurulu Ajans başkanı ve Menkul Kıymetler Borsası Başkanı ile görüştü.
Suriye gezisine ESİDER başkanı ve ESİDER heyetiyle birlikte İSİDEF Başkanı Mehmet Sandal, İSİDEF Başkan Yardımcısı Erhan İbak'ın yanı sıra ÇSD Başkanı Hüseyin Öztürk, SANDER ve İSİDEF Yönetim Kurulu Üyesi Nesimi Kesen'in de aralarında bulunduğu 34 sanayici ve iş adamı katıldı. Şam Tic. Odası Baş. Molammed Ghassa: Türk iş adamlarını ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz İlk 2 günü Suriye'nin Başkenti Şam'da geçiren ESİDER heyetinin ilk durağı Şam Ticaret Odası oldu. Şam Ticaret Odası Başkanı Molammed Ghassa, ESİDER ve İSİDEF Başkanı ile beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Toplantıya Suriye tarafından Parlamento üyesi Bahaa Edin Hasan, İthalat – İhracat Gıda Sektörü Genel Müdürü Muhammed Hallak da hazır bulundu. Türk sanayicisi ve iş adamlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Ticaret Odası Başkanı Molammed Ghassa, Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini ve bu gibi buluşmaların bunu sağlamaya yönelik önemli adımlar olduğunu kaydetti. ESİDER Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ömeroğlu da kendilerini ağırlayan Şam Ticaret Odası Başkanı Ghassa'a teşekkürlerini ilettikten sonra kendilerinin tüm temennilerine katıldığını belirtti. Türkiye'den 34 iş adamı ve sanayici ile birlikte geldiklerini ve heyetteki iş adamlarının hemen hepsinin üretici olduğunu belirten Ömeroğlu, "Türk ve Suriyeli iş adamlarının birçok konuda ortak işlere imza atabileceğine inanıyorum" dedi. Görüşme sonrası iki heyet birbirlerine karşılıklı olarak hediyeler takdim ettiler. Bahaa Edin Hasan: Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sosyal ve ekonomik açıdan daha da ilerlemesini istemekteyiz. Şam Ticaret Odası Başkanı'nın makamında ziyaretinden sonra tüm iş adamı ve sanayicilerin bulunduğu toplantı salonuna geçildi. Şam Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bahaa Edin Hasan, burada Türk işadamları heyetine yönelik olarak yaptığı hoşgeldiniz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle hepinize hoşgeldiniz diyorum. Sizleri misafir olarak değil, Halep'ten gelen veya Suriye'nin herhangi bir ilinden buraya teşrif eden kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkiler gerçekten kardeşler arasındaki ilişki gibi kuvvetlidir.
Türkiye ve Suriye arasındaki ilişki git gide artarak önemli bir yere gelmiştir. Birçok Türk yatırımcı tarafından Suriye'de gerçekleşen yatırımlar Suriyelilere iş imkanı sağlamıştır. Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sosyal ve ekonomik açıdan daha da ilerlemesini istemekteyiz. Gelecek 5 yıl içersinde Suriye çok büyük projeler gerçekleştirecektir. Türkiye' ki büyük inşaat firmalarından Suriye'nin yapılanması için yardımlarını bekliyoruz." İki ülke halkı arasındaki güçlü tarihi bağlara ve bunun yarattığı güçlü dostluk temellerine de değinen Bahaa Edin Hasan sözlerine şu ifadelerle noktaladı: "Suriye'den Türkiye'ye gelen bir Türk vatandaşı ya da Türkiye'den Suriye'ye gelen bir vatandaş kendini şehirlerarası bir seyahat yapmış gibi hissetmektedir.Türkiye Başbakanı ve Suriye Cumhurbaşkanı'nın siyasi duruşları ve siyasete bakışları da iki halkın birbirine daha yakın olmasını sağlamaktadır. Ben iki ülkenin iş adamları arasında kurulacak ikili ilişki ve diyalog sürecini daha fazla geçiktirmemek için konuşmamı burada noktalıyorum. Sözü kardeşlerimiz ve abimize vermeden önce hepinize bir kez daha hoşgeldiniz diyorum." Muammer Ömeroğlu: Suriye'deki dostlarımızla birlikte neler yapılabileceğimizi konuşmak için burdayız. Şam Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bahaa Edin Hasan'dan sonra söz alan ESİDER Başkanı Muammer Ömeroğlu da ikili görüşmelere daha çok vakit kalması için kısa bir konuşma yaptı. Ömeroğlu; Suriyeli yetkilere misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye ve Suriye arasındaki tarihsel bağların çok derin ve güçlü olduğunu hepimi biliyoruz. Ancak buna rağmen uzun yıllar iki ülke arasında bir vize meselesi vardı. Bu ilişkilerimizi ciddi anlamda etkiliyordu. Vize sorununun çözümlenmesiyle Türkiye ve Suriye arasında çok ciddi gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Biz bunun daha da gelişmesi için buradayız. Sayın Bahaa Edin Hasan'ın bütün sözlerine kalpten katılıyorum. Bizler, özellikle de buraya gelen arkadaşlarımız üretici kesimi temsil ediyoruz. Suriye'deki dostlarımızla birlikte neler yapılabileceği konusunda karşılıklı konuşmak için buradayız. İkili görüşmelerden olumlu sonuçlar alınmasını, uzun sürecek dostluk ve ticari ilişkiler bağının temellerinin atılmasını umuyorum." ESİDER Başkanı Muammer Ömeroğlu da ikili görüşmelere daha fazla zaman kalması için konuşmaların kısa tutulmasını yerinde bulduğunu belirterek Suriyeli yetkililere misafirperverliklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Mehmet Sandal: İkili görüşmelerden olumlu sonuçlar alınmasını temenni etmekteyim. İSİDEF Başkanı Mehmet Sandal ile ÇSD Başkanı Hüseyin Öztürk de kısa birer konuşma yaptılar. İSİDEF Başkanı Mehmet Sandal, Suriyeli sanayici ve işadamlarına iyi dileklerini sunduktan sonra, ikili görüşmelerin önemini vurguladı. Çeşitli sektör ve iş dallarına mensup sanayici ve iş adamlarıyla Suriye'ye geldiklerini ifade eden Sandal, ikili görüşmelere bir an önce geçilmesi ve görüşmeleri geciktirmemek adına konuşmasını uzun tutmak istemediğini belirterek sözlerine son verirken, görüşmelerin hayırlara vesile olması yönündeki dileğini yineledi. Türkiye Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı Öztürk, çok kısa olarak kendi sektörü hakkında bilgiler verdikten sonra, vize sorununun sona ermesiyle iki ülke arasında tekstil ve iplik alanında ticaret hacminin arttığını da kaydetti. Konuşmaların ardından Türk ve Suriyeli iş adamları arasında ikili görüşmelere geçildi. Birbirlerini yakından tanıma şansı bulan iş adamları kendi aralarında neler yapabileceklerini yüz yüze görüştüler.