İSİFED'Lİ İŞ ADAMLARI KOSOVA'YA ÇIKARTMA YAPTI

İSİFED'Lİ İŞ ADAMLARI KOSOVA'YA ÇIKARTMA YAPTI - İstanbul Sanayici ve İş Adamları Derneği Federasyonu (İSİFED), Avrupa'nın çiçeği burnundaki en genç ülkesi Kosova'ya bir iş gezisi gerçekleştirdi.

İSİFED ile Kosova İş Adamları Derneği (KİD) iş birliği ile gerçekleşen ve dört gün süren iş gezisinde İSİFED heyeti Kosovalı resmi makamlar ve sivil toplum örgütleriyle oldukça verimli geçen bir dizi görüşmelerde bulundular. İki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirme, İSİFED üyesi iş adamlarına Kosova pazarını açabilme amacı taşıyan gezi 13 Kasım 2012 yılında gerçekleştirildi.

İSİFED Genel Başkanı Mehmet Sandal ile ESİDER Başkanı Muammer Ömeroğlu ve BEYSİAD Başkanı Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu İSİFED heyetinde iş adamları Bahattin Özata, Erhan İbak, Haydar Çiftçi, Nail Karaca, Yücel Memiş, Yavuz Bilgiç, Adnan Şahin Fehmi Denizli, Ümmet Alaca, Rasim Tükek, İrfan Doyran ve İSİFED Dernek Müdürü Nazan Biliz de yer aldılar. Ekonomi Bakanlığına ziyaret ve tanışma toplantısı Kosava'da İSİFED heyetine Kosava İş Adamları Derneği Başkanı Nuhi Mazek ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. İlk gün Kosova Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edilen İSİFED heyeti, burada Kosovalı bakanlık bürokratlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı ziyareti sonrası otellerine geçen İSİFED heyeti ile Kosova İş Adamları Derneği üyeleri otelde bir tanışma toplantısıyla bir araya geldiler. Bu toplantı sonrasında İSİFED üyesi iş adamlarıyla Kosovalı iş adamları arasında ikili görüşmeler de gerçekleşti. Bu ikili görüşmelerde iş adamları birlikte neler yapabileceklerini ele alıp, ciddi bağlantılar kurdular. Kosava İş Adamları Derneği tarafından organize edilen İSİFED heyeti için düzenlenen Kosova gecesi ise oldukça keyifliydi. Kosova'nın yerel yemeklerini tadan İSİFED heyeti, Kosava Türk Gücü Derneği'nin folklor grubunun gösterisini de büyük bir beğeniyle seyretti. Daha sonra da gençler tarafından yapılan canlı müzik de geceye büyük renk kattı. 2. gün Türk bölgesi Mamuşa'ya gidildi İkinci gün de ise İSİFED heyeti Kosova'da Türklerin en yoğun olarak yaşadığı Mamuşa'ya geçti. Mamuşa Belediyesi'ni de ziyaret eden İSİFED heyeti daha sonra Prifezen'e geçerek hem şehri gezdi hem de Prifezen'de bulunan Türk Gücü'ne bağlı askerlerimizi ziyaret etti.

İSİFED heyetini karşılayan Kurmay Albay Aygün Eker, Türk iş adamlarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, İSİFED heyetine bölgeyle ilgili önemli bilgiler de verdi. İSİFED Başkanı Mehmet Sandal ise Türk Gücü ziyaretinde, kendileri için her şeyin ticaret ve ticari ilişkiler olmadığını ve İSİFED heyetinin bu ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Kosova'da barışı sağlamak üzere görev yapan Türk Gücü'ne başarılar diledi. Makedonya Ticaret Odası ziyaret edildi İSİFED heyeti Kosova'daki üçüncü gününde yaklaşık dört saat süren bir yolculuk sonrası Makedonya / Üsküp'e geçti. Burada Makedonya Ticaret Odası'nı ziyaret eden İSİFED heyeti Türkiye-Makedonya Ticaret Odası Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ve Makedonya ticari ataşesi tarafından karşıladı.

İSİFED heyeti dört günlük ziyaretinin son gününde ise Yerel Yönetimler Bakanı Rıfat Krasiç tarafından kabul edildi. Türk Büyükelçisi Songül Ozan tarafından da kabul edilen İSİFED heyeti, bu ziyaretinde büyükelçi tarafından Kosova hakkında bilgilendirildi. Dönüş yolculuğu öncesinde Kosova'da bulunan tarihi Sultan Murat Türbesi ve savaşın izlerini taşıyan Sırp bölgesi de gezildi. İSİFED'li iş adamları yoğun görüşme trafiği içinde Kosova'nın güzelliklerini de görme fırsatı buldukları ve oldukça verimli geçen bu dört günlük iş gezisinden oldukça memnun bir şekilde döndüler.